Jako cyklista si musíte dávat pozor na překážky na silnicích, cyklostezkách a hlídat například děti, které jedou s vámi. Kromě toho nemůžete předvídat, co udělají ostatní účastníci silničního provozu. Chvilka rozptýlení a padáte na zem, často s velkou rychlostí a silou. Pokud byste měli helmu s technologií MIPS, bylo by to bez otřesu mozku a pár dalších zranění...

Proč si musíte pořídit správnou cyklistickou přilbu? Při jízdě na kole na vás, vaše příbuzné nebo přátele čekají různá nebezpečí. Terénní překážky, pády větvemi, obrubníky, kameny – mdloby. Chvilka nepozornosti a narazíte hlavou na tvrdý povrch. Totéž se vám může stát při horském sjezdu nebo na silnici v obrovské rychlosti až 80 km/h. "Na silnici jsem opatrný, jezdím opatrně...a proč někoho strašit?" Jen na silnici nejste jen sami.


Kdyby to bylo jen na vás... ale ne zcela na vás


Údaje polského policejního ředitelství ukazují, že v roce 2017 došlo k 1 329 nehodám v důsledku toho, že auta nedala přednost v jízdě dvoukolkám. Bohužel 9 cyklistů zemřelo kvůli dodržování přednosti v jízdě a zbytek utrpěl lehčí či těžší zranění. Kvůli nepřiměřenému nastavení rychlosti nebo nesprávnému předjížděcímu manévru zemřelo 42 cyklistů. Stejné manévry motorových vozidel vedly k více než 400 nehodám dvoustopých vozidel a statistiky jsou mnohem více. Nesprávné uhýbání, objíždění, couvání nebo nedodržení přiměřené vzdálenosti od cyklisty znamená dalších několik desítek mrtvých a několik stovek zraněných.

Děsivá statistika, že?! Tolik katastrofa pro ostatní účastníky silničního provozu... Každá z těchto nehod měla za následek např. zlomeniny končetin, žeber, kyčelní pánve, poranění páteře. Často jde o změny, které se dají vyléčit, ale ne o poškození mozku. Silný otřes mozku, nevratné změny v mozkové tkáni a následně parézy končetin, mentální retardace, zlomeniny lebky jsou často velmi obtížně léčitelné (dlouhodobá rehabilitace) nebo neléčitelná poranění. Cyklistická helma MIPS jim může zabránit.


Technologie MIPS – co to je?


Před čím a za jakých okolností cyklistická helma chrání, už víte. Samotná helma však často nestačí. Obyčejný model částečně zakryje temeno, lebku a ztlumí náraz. Může se však pohnout, spadnout nebo se zlomit. Když se převalíte a znovu narazíte do hlavy na tvrdém povrchu bez krytu, riziko přežití se sníží o 85 %.

MIPS (MULTI-DIRECTIONAL IMPACT PROTECTION SYSTEM) je vícesměrný systém ochrany proti nárazu. Systém je založen na speciální konstrukci cyklistické přilby, která izoluje horní skořepinu od měkké vnitřní výstelky. Obě části se navzájem přímo neovlivňují. Při dopadu nebo tření skořepina vnímá impuls a jemně se pohybuje, čímž se přizpůsobuje typu nárazu. Vnitřní část zůstává na svém místě a zabraňuje tak posunutí helmy a odhalování citlivých míst. To je důležité zejména v případě opakovaného dopadu hlavy na zem, šikmého nárazu nebo pádu pod velkým úhlem – prudkého klesání nebo pádu z výšky.

Czy warto mieć kask z mips - badania testy


Co se stane s vaší hlavou při nehodě?


Pokud spadnete z kola na zem, děláte něco, co neznáte… otočíte hlavu. To je nesmírně důležitá informace, protože to děláte instinktivně a pokaždé, i když narazíte do auta nebo překážky. Čelem neútočíte frontálně, ale vyhněte se hrozbě. V současnosti helmy většinou chrání proti přímému úderu, ale ne vždy proti diagonálnímu – šikmo, do strany. A tam je hlava velmi citlivá, protože lebka pokrývá mozek nejméně. Citlivá místa nejen intuitivně odhalíte, ale také se do nich mnohokrát trefíte v důsledku setrvačnosti. Obyčejná helma spadne a dojde k tragédii...

Technologie MIPS absorbuje boční náraz skrz skořepinu. Nedochází k nadměrnému, rychlému posunu hlavy a mozku, což chrání citlivý orgán před šokem. Značka Giro - známý a renomovaný výrobce cyklistických přileb klade důraz na to, aby jejich modely chránily před rotačním pohybem snížením rotačních sil. Úžasné, že? A to je vědecky dokázáno...

Kask z MIPS czy warto - obraz ruchu rotacyjnego

MIPS  czy warto kupić / miec - porównaniue kasków z i bez MIPS badanie test laboratoryjny


Kvalitu cyklistických přileb MIPS potvrzují testy


Jedna z nejznámějších a nejpokročilejších technologických laboratoří Testfakta, SP Sveriges Tekniska Forskningslaboratorium ve švédském Borås, testovala mimo jiné přilby značky MIPS Giro, Bell nebo Lazer. Cyklistické přilby s technologií MIPS i bez ní jsou umístěny na pěti figurínách.

Po nárazovém testu byla analyzována deformace mozkové tkáně. Čím vyšší je deformace, změny mozkové tkáně, tím větší je pravděpodobnost otřesu mozku a dalších poranění. Studie ukázala, že cyklistické přilby MIPS snížily zátěž mozkové tkáně 4krát. Nyní víte, co je MIPS, jak funguje, před čím chrání ...


Jak nasadit cyklistickou helmu MIPS a kde ji hledat?


Zde se o zásoby nebojte, protože autorizovaná výdejna jako jsou cykloprodejny mají profesionální servis, který vám pomůže upravit velikost helmy, její profil a účel. Personál vám poradí s ideální velikostí, označí nejlepší pánskou cyklistickou přilbu, dámskou cyklistickou přilbu nebo dětskou cyklistickou přilbu. Zkušený prodejce vám doporučí dobrou MTB cyklistickou helmu nebo městskou cyklistickou helmu. Pokud byste si to raději prověřili...

Zapamatovat si! Přilba musí těsně sedět, proto zvolte správnou velikost tak, že si hlavu změříte centimetrem 1 cm nad uchem a spánkem nebo použijte popis výrobce. Některé modely mají speciální technologii auto-fit s nastavitelným napětím na pohyblivém prvku, proto si pozorně přečtěte specifikace konkrétní helmy.

Je technologie MIPS funkční a užitečná? Spíše řečnická otázka, protože, jak ukazují statistiky z úvodu a vědecké studie, nehody cyklistů se počítají na tisíce a jejich zranění jsou poměrně rozsáhlá... Cyklistické přilby samy o sobě zvyšují šanci na přežití nehody o 85 %. Cyklistické přilby MIPS dále čtyřnásobně snižují riziko pádu na hlavu ... což vám umožní vrátit se do normálního života, plné mobility a někdy vyváznout z vážné nehody bez větších zranění.


Pokud chcete vidět, o čem mluvíme, podívejte se na naši nabídku níže

přidat komentář

Pole označená (*) jsou povinná Údaje poskytnuté ve výše uvedeném formuláři budou zpracovány v souladu s naším ZÁSADY OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ.